Kooperatiflerin özellikleri, kuruluş işlemleri, kooperatif üyeliği, üyelerin hak ve ödevleri, organları ve kooperatif işlemlerinin tek düzen muhasebe sistemine göre kaydedilmesi iş ve işlemlerini gerçekleştirecek kişidir.
1. Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak. 2. İşletmelerin ilgili bölümlerinde çalışmış veya çalışıyor olmak. 3. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Usta öğretici, bu programla ilgili modül ve yeterlikleri almış olmalıdır.
1. Programın uygulanmasında muhasebe ve finansman alanında eğitim almış; tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır. 2. Programın uygulanmasında gerektiğinde muhasebe ve finansman konusunda sektör deneyimi olan meslek elemanlarından yararlanılabilir. 3. Usta öğretici, kooperatifçilikle ilgili deneyimi olan ilgili Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatı personeli ve ilgili Bakanlıkların işbirliği yaptığı ulusal ve uluslar arası kuruluşlar ile kooperatif üst kuruluşlarının eğitmenleri eğitimlerde görev almalıdır.
Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanılarak; 1. Modüllerin sonunda kazandığı yeterlikler ölçülecektir. 2. Modüller ile kazandıkları bilgi, beceri ve tavırları ölçülecektir. 3. Ölçme sonuçları program sonunda değerlendirilecektir. 4. Eğitim kurumunda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilecektir.
Sertifika programlarında; meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilir. Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
1. Meslek programının toplam eğitim süresi 40/24 saat olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.